Telefon Numaralarımız
7 / 24 Acil Servis Bizi arayın
Mail Adresimiz
ozelokmeydanihastanesi

Blog

Organ Bağışı

Organ Bağışı Nedir ?

Ölümünüzden sonra organlarınızın başka bir insan için kullanılmasına izin vermenizdir.Bazen görmeyen bir insana görmesini yada hayatını diyaliz cihazına bağlı olarak sürdüren bir böbrek hastasının hayatına dönmesini sağlar.

 

Organ Alımı Nasıl Gerçekleştirilir ?

Organlarınızın alınması işlemi konunun uzmanı doktorların bulunduğu Sağlık Bakanlığı ve Üniversite Hastanelerinin Organ Nakil Merkezleri’nde gerçekleştirilir. Organ bağışında bulunduğunuz takdirde organ bekleyen hastalara yaşama şansı verebilmeniz için ‘’ Bağış Belgenizi ‘’ bir kimlik gibi sürekli yanınızda bulundurmanız ve bu konuyla ilgili olarak yakın akrabalarınıza bilgi vermeniz gerekmektedir.

 

Organ Bağışını Kimler Yapabilir ?

1979 tarih ve 2238 sayılı yasa gereği organ bağışı yapılabilmesi için 18 yaşını doldurmuş olmak ve bu dileğin iki tanık huzurunda sözlü olarak yapılması, ayrıca bunun bir hekim tarafından tasdik edilmesi yeterli olacaktır.Bunun için en yakın sağlık kuruluşuna başvurarak ‘’ Doku ve Organ Bağış Belge’nizi ‘’ alabilirsiniz.

 

Hangi Organlar Bağışlanabilir ?

Sağlıklı her organ bağışlanabilir. Ülkemizde ; kalp, akciğer, böbrek, karaciğer ve pankreas gibi organlar, kalp kapağı, gözün kornea tabakası ve kemik iliği gibi dokular başarıyla nakledilmektedir. Bir kişi organını bağışlayarak bir çok insana yaşama şansı verebilir.

 

Ulusal Organ ve Doku Nakli Koordinasyon Sistemi : UKS

Tedavisi sadece organ nakli ile mümkün olan hastalıklar, tüm dünyanın olduğu gibi ülkemizin de en önemli sağlık sorunlarından  birisidir.

Organ ve doku nakli gizmetlerinin başarıya ulaşabilmesi için Sağlık Bakanlığı’na, Milli Eğitim bakanlığı’na, Üniversitelere, Diyanet işleri Başkanlığı’na Gönüllü Kuruluşlara, yazılı ve görsel basına ve tüm halkımıza görev düşmektedir.

 

Bu amaçla Sağlık Bakanlığı, Ulusal Organ ve Doku Nakli Koordinasyon Sistemini yürütmek amacıyla Ulusal Koordinasyon Merkezi ve buraya bağlı Bölge Koordinasyon Merkezleri oluşturulmuştur.

 

UKS’nin amacı, bağışlanan organ ve dokuların tıbbi etik anlayışına uygun adaletli bir şekilde en uygun alıcıya naklinin sağlanmasıdır. Ülkemizde organ ve doku nakli bekleyen tüm hastaların kayıtları UKS içerisinde Ulusal Koordinasyon Merkezi’nde bulunmaktadır.

 

Başkalarına bir yaşam şansı vermeye karar verdiğinizde en yakın sağlık kuruluşundan doku ve organ bağışı belgenizi alabilirsiniz.